onderhoud reiniging pelletkachel pelletketel thermokachel
Het onderhoud van uw pelletkachel kan best door je installateur uitgevoerd worden. U mag dit namelijk ook zelf doen. Klanten laat meestal één onderhoud uitvoeren waarna ze het volgende zelf proberen. Maar opgelet dagelijks en wekelijks onderhoud gelijk aangegeven in de handleiding is en blijf belangrijk. Te weinig onderhoud ligt aan de basis van vele pannes.

Onderhoud pelletkachels

Welk onderhoud moet er gebeuren bij pelletkachels

Dagelijks dient U het branderskorfje te controleren op eventuele as restanten.  Indien nodig reinigen.

De aslade indien deze aanwezig is dient U zuiver te maken.  Indien niet aanwezig dient U de aslade te stofzuigen.
Gebruik best hiervoor een stofzuiger samen met een ash-cleaner.  De assen van pellets zijn immers filter dun en kunnen schade toebrengen aan je stofzuiger.

Gelijktijdig kan U het glas van de pelletkachel onderhouden.  Dit kan met enkele propere keuken doekjes.  Indien er een sterke aanslag is kan je eventueel gebruikmaken van een ruitenreinigerspray.

Regelmatig ook de voorraadkamer (reservoir) volledig leeg laten komen zodat U eenvoudig ook hier eens kan stofzuigen.

Na een pelletverbruik van 2000 a 2500 kg. pellets adviseren wij U de kachel te laten reinigen door je installateur.
Ervaring leert ons dat de klant dit meestal één keer laat doen en daarna dit klusje zelf klaart.  Immers dit is ook niet verboden door je brandverzekeraar.

Bij sommige pelletkachels en afhankelijk hoe deze gebouwd zijn adviseren wij zelfs de pelletkachel buiten te reinigen.  Dit is geen verplichting.  Maar het resultaat is veel beter.

 

Wij hopen hierbij dat U rekening houdt met deze tips om uw pelletkachel goed te onderhouden en een degelijke reinigingsbeurt te geven.

 

Onderhoud thermokachel

Een thermokachel heeft geen ventilator die lucht de kamer in blaast.  Maar wel eentje die de rookgassen aanzuigt en naar buiten brengt.

Bij een thermokachel wordt een groter aantal pellets op jaarbasis verbruikt.

Wij bevelen daarom aan in de echte wintermaanden ook te kijken naar de horizontale buis die uitgeeft in de schoorsteen.  Deze zou vol kunnen komen te zitten met pelletassen.  Bij andere installaties kan er gebruik gemaakt zijn van een T-stuk.  Ook dit dient regelmatig gecontroleerd en gereinigd te worden.

Bij een thermokachel lopen de rookgassen veel hoger op als bij een pelletkachel.  Temperaturen kunnen bij volle vermogen lopen op tot boven de 300 °.  Dit is uiteraard ook afhankelijk van de hoeveelheid pellets die aangevoerd worden naar het branderskorfje. (programmeerbaar)

Op minimum vermogen is dit zelfs dalen tot onder de 100 °.  Veel hangt ook af van de pellets die je gebruikt en de hoeveelheid die aangevoerd wordt.
 

Door het grote pellet verbruik adviseren wij een tussentijds klein onderhoud te doen van het schoorsteenkanaal en de mogelijke reinigingspunten van de thermokachel.  Eén keer per jaar de kachel naar buiten brengen en zeer degelijk reinigen.

 

Onderhoud reiniging pelletketel.

Er zijn pelletketels die beschikken over een reinigingssysteem.  Hierdoor is de intensiteit van een tussentijds onderhoud praktisch nihil.
Wij adviseren een onderhoud te doen om de maand.  Maar opgelet dit is zeer belangrijk

Rookkanalen moet je blijven controleren.

 

EEN GOED ONDERHOUDEN PELLETKACHEL GARANDEERT EEN GOEDE WERKING

 

Verbruik pelletkachel : voor deze vraag verwijzen wij U naar de FAQ