Vragen over pelletkachels, thermokachels en pelletketels
Hier op deze pagina vindt U veel vragen en antwoorden of pelletkachels, thermokachels en pelletketels. Indien U geen antwoord vindt op je vraag. Stuur dan een mail naar direkt2@telenet.be. Wij zorgen voor het doorsturen van je verzoek.

FAQ

Veel gestelde vragen

Ik wens een pelletkachel te plaatsen in onze woonkamer waar een thermostaat staat.  Hoe kan ik verder de andere kamers met mijn bestaande verwarminginstallatie verder verwarmen.

Oplossing : installatie van een draagbare thermostaat op je bestaande stookolie of gas installatie. Hierdoor blijf je genieten van het comfort in je woning.  Voor verdere info neem contact met ons.at is rendement ?

De verhouding tussen de energie die U in je kachel stopt en de warmte die je ervoor terugkrijgt.
Het rendement tussen een OPEN HAARD en een gietijzeren kachel zal iedereen wel begrijpen.

De warmte die je terugkrijgt bij een OPEN HAARD is misschien 20%   Gelijk men zegt "de warmte gaat door de schoorsteen".  Rendement wordt uitgedrukt in %

Thermokachel :

Een thermokachel kan eventueel aangesloten worden op een bestaande CV-installatie of zelfs alleenstaand werken.  Een thermokachel is een pelletkachel die geen warmte produceert maar warm water. 

Welk is de ideale vochtigheidstemperatuur in je woning.

De ideale vochtigheidstemperatuur is tussen 40 en 60 %

!

Werking van een pelletkachel

!

Werking pelletkachels.

 

Elke pelletkachel of pelletketel heeft een voorraadtank of voorraadkamer.  Opgepast niet bij alle pelletketels.

Elke pelletkachel kan via een opening langs boven of de voorzijde gevuld worden. Een vijzel of worm is aanwezig in voorraadkamer dewelke de pellets naar de verbrandingskamer transporteerd.

Met behulp van een gloeikaars vindt de ontbranding van de pellets plaats.  Na deze fase van opstart zal het ontstekingsmecanisme uitgeschakeld worden door de aanwezige software.

De software van een pelletkachel is voorzien van een opstartfunctie en een uitschakelfunctie.  Bij sommige pelletkachels
is reeds een ECO modus voorzien.  Hij schakelt zichzelf uit wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is.

Er bevinden zich sensoren in de pelletkachel.  De informatie van deze sensoren zal gebruikt worden voor de beste verbrandingswijze die gekozen wordt.  Er bevinden zich daarom een hele reeks paramaters in de software.


De zuurstoftoevoer wordt automatisch geregeld door een geforceerde luchttoevoer.  Hoe hoger de temperatuur die U vraagt van de pelletkachel hoe meer zuurstof (lucht) er toegevoerd doorheen het verbrandingskorfje alsook meer pellets.

Steeds met een vaste tijdsinterval wordt er kortstondig een reinigingsfunctie gestart voor het proper houden van het verbrandingskorfje van de pelletkachel.

Het starten en stopen van de pelletkachel kan eenvoudig geprogrammeerd.  En dit tot meermaals per dag.
Op deze manier is het warm bij het opstaan en na het werk bij het thuiskomen.  U kan dus optimaal verwarmen.

0m het pelletverbruik te beperken schakelt je pelletkachel zelfstandig over op een lager vermogen.  Dit kan zelfs automatisch wanneer U voor deze instelling heeft gekozen.  Hierdoor kan de kamer op een constante temperatuur gehouden worden.

Controle rookgasaf :  Indien nodig worden de rookgassen met meer kracht naar buiten geblazen.  Dit is niet standaard op elke pelletkachel.

Het gebruik van een pelletkachel is goedkoop (besparing tot soms meer dan 50 % tov stookolie) en daarenboven ook nog milieuvriendelijk.  CO2-neutraal.

Prijs stookolie, mazout

!
Hier vind je de prijs van stookolie

Prijslijst, prijzen, pelletkachels, houtkachels, etc

!

Alle prijzen staan vermeld op onze website.

Vermelde prijzen zijn excl. & incl. 6 % BTW voorgerekend.  Opgelet bij nieuwbouw 21 %.
Wij plaatsen ook buiten LIMBURG -  Is uniek in onze branche - onze technische dienst 7 op 7. 

Onderhoud pelletkachel

!

Voor het onderhoud van een pelletkachel verwijzen wij naar de handleiding van de producent.

Of lees alvast deze informatie --> onderhoud pelletkachels

Verbruik pelletkachel - pelletketel

!

Wat is het verbruik van mijn pelletkachel pelletketel of hoeveel gaat hij verbruiken.

 

Steeds wordt ons deze vraag door iedereen gesteld.   Ook al heb je dezelfde woning
toch zal het verbruik anders liggen bij iedereen.  Waarom : lees daarom aandachtig volgende kleine vraagjes
.

 

Welk toestel wenst U en welk is het vermogen ?

De ruimte die jullie wensen te verwarmen hoe groot is deze in m3.

Niet iedereen verwarmt zijn woning tot 23°

Is de woning geisoleerd en hoe is ze geïsoleerd.

Hoeveel uren per dag gebruik je de kachel ?

 

Een gemiddelde klant verbruikt met een pelletkachel voor ongeveer 375 a 500 € pellets per stookseizoen.

 

Verbruik thermokachel.  Het verbruik van een thermokachel is groter als deze van een pelletkachel.  Met een thermokachel wordt meer dan één ruimte verwarmd.  Dat betekend uiteraard een groter vermogen maar ook een groter verbruik aan pellets.  Dat samen ook nog gecombineerd met een sanitaire boiler die mee opgewarmd moet worden.

 

Bij een pelletketel of thermokachel kan het verbruik per stookseizoen oplopen tot 6 ton per jaar.  Wij adviseren zowie zo een buffervat.  Hierdoor zal je verbruik ongeveer 30 % lager gaan liggen.

 

Algemeen kunnen we stellen dat het verbruik van een pelletkachel of thermokachel afhankelijk is van zoveel factoren die wij niet in de hand hebben.  Doordat U tegenover gas of stookolie weer intensief en zelf bezig bent met het stoken, heeft U het zelf in de hand om nog meer te kunnen besparen.

Bij gas of stookolie daarentegen heeft U dat niet onmiddellijk in de hand.  Enkel wanneer U de afrekening een verhoging aanduidt ga je er wat proberen aan te doen.

Zelf pellets maken

!

Ja, het kan kijk even op volgende website

http://www.ecoworxx.de/index.html

Prijzen op onze website

!

Alle prijzen in GROOT formaat weergegeven zijn ex BTW.   In kleine cijfers vindt U de prijs incl. 6% BTW.  Alles onder voorbehoud van fouten. 

 

Prijzen op de website

De prijzen op de website zijn de officiële eindgebruikers prijzen exclusief BTW. en onder voorbehoud van eventuele schrijffouten.  Vraag daarom een officiële offerte aan.
Bij elke product staat een prijs exclusief BTW.  Gemakkelijkheidshalve berekenden wij voor U reeds het tarief inclusief 6 % BTW.  In sommige gevallen dient 21 % betaald te worden.  Informeer erna welk BTW-tarief U dient te betalen.

Wat is vermogen.

!

Het antwoord op deze vraag vindt U hier

Dit is de hoeveelheid brandstof die U in een kachel moet steken om de ruimte te kunnen verwarmen waarin de kachel staat.  Dit wordt uitgedrukt in KW.
Afhankelijk van de grote van de te verwarmen kamer zal U moeten kiezen voor een kachel met een groter of kleiner vermogen.

Plaatsing op appartement of verdieping

!
Gelieve mee te delen of de plaatsing moet gebeuren op een verdieping.
Indien ons deze informatie niet meegedeeld wordt bij bestelling en wij deze vergetelheid vaststellen bij aankomst, kan het zijn dat wij U project voor onbepaald termijn moeten uitstellen.  Immers voor de volgende dag is onze planning reeds gemaakt.

Fiscaal voordeel pelletketels en de fiscaliteit hiervan

!

Een pelletketel is enkel fiscaal aftrekbaar indien aan de fiscale regels is voldaan voor het kalenderjaar waarin de pelletketel geplaatst werd.
Wij verwijzen hier naar de website www.energiesparen.be.

Sinds de komst van de pelletkachels hebben diverse winkels dewelke eveneens andere activiteiten uitoefenen de verkoop en plaatsing van pelletkachels erbij genomen.

Opgelet indien U een pelletketel door deze personen laat plaatsen moeten zij beschikking over een erkend registratienummer als chauffagist.  U kan hun BTW- nummer laten controleren door de dienst BTW en hen vragen of de persoon met het opgegeven BTW-nummer hiervoor erkend is.

 

Informeren en degelijk controleren is de boodschap - of uw aftrek gaat in de mist. !! 

Dit betekent dat de installatie moet gebeurd zijn door een erkend CV-installateur en dit moet ook duidelijk herkenbaar zijn op de faktuur.
U dient zijn nummer te controleren bij de instanties in Brussel.

Dit voordeel geldt zowel voor HUURDERS als EIGENAARS.

Oude pelletkachels of modellen van Edilkamin

!

U bent op zoek naar informatie over een pelletkachel of thermokachel dewelke vandaag niet meer in het aanbod zit.  Het gaat om een vreogere of oude pelletkchel van Edilkamin.

stuur een mail naar direkt2@telenet.be.  Wij sturen je mail verder. 

Buffervat opwarmen - snelheid

!
Hoe snel kan een buffervat opgewarmd worden.

Afhankelijk van de installatie moet er ook rekening gehouden worden met verliezen.  Dit is niet opgenomen in onze berekening.

Wij geven een voorbeeld van een buffervat van 800 liter.  Hoe snel wordt dit opgewarmd.

Gegeven : buffervat 800 liter.  Opwarmen van 35 naar 65° (meest voorkomen in de praktijk)

Om dan 800 liter water van 35°C naar 65°  kunnen wij als volgt berekenen :
verschil 30°C x 800 L X 0,001163Kwh = 27.91  Kwh. 

Indien U kiest voor de pelletketel OTTAWA en bij volle vermogen heeft dit toestel ongeveer 1h15 min nodig om dit proces te klaren.
Opgelet dit is de theorie in de beste omstandigheden.  Er moet ook rekening gehouden worden met welk soort buffervat U gebruikt.
Denk maar aan de weerstand tussen de ketel en buffervat.  Ook aan de afkoeling etc.

Het mag wel niet de bedoeling zijn uw buffervat volledig te laten afkoelen. Het doel van een buffervat is schommelingen op te vangen.

Doordat bij een pelletketel programmatie mogelijk is, kan je perfect gedurende 2 a 3 keer per dag de pelletketel via instellingen dit werk te laten klaren.

Goedkopere modellen Edilkamin

!
veel pelletkachelproducenten hebben vandaag een 2de label (of 2de merk)

Ja dit heeft Edilkamin eveneens hiervoor moet je maar eens intikken op Google

http://www.italiana Camini.it

Een onderdeel is stuk, vervangen, Edilkamin

!
Een onderdeel is stuk of U wenst een onderdeel te vervangen door een nieuw.

Alle vervangstukken van Edilkamin kunnen geleverd worden.  Gelieve daarom zeker naar uw handleiding van het toestel te kijken.
U kan meestal zelf al de referentie terugvinden.

Enkel en alleen met een referentie van het toestel.
Dit om tijdverlies en verkeerde bestellingen te voorkomen.

Pelletkachel zonder schoorsteen

!
Kan een pelletkachel zonder schoorsteen

JA een pelletkachel kan werken zonder schoorsteen.  MAAR

Een pelletkachel stuwt zijn rookgassen naar buiten.  Indien U werkt zonder schoorsteen of met een beperkte schoorsteen.  Denk dan aan de bevuiling van je muur.

Voor nog meer informatie lees rustig even deze pagina over pelletkachel - pelletkachels

Schoorsteen onderhoud, reiniging verplicht

!
Is het reinigen van mijn schoorsteen verplicht.  Kan mijn verzekering weigeren van te
betalen.

Over dit onderwerp wordt veel gesproken.  Wij verwijzen U naar de overkoepelende website van de Belgische verzekeraars.

Klik hier

www.assuralia.be

Is een buffervat verplicht

!
Is een buffervat verplicht bij gebruik van een houtketel, pelletketel, of thermokachel.

Bij een thermokachel op pellets of een pelletketel is het aanbevolen te werken met een buffer of buffervat.
Indien U kiest voor een houtketel of thermokachel op hout is het VERPLICHT gebruik te maken van een buffer.  voorzie bij deze laatste ook voldoende inhoud van het expansievat.

 

Vergelijking van energie inhoud

!
Ik gebruik stookolie en ik wil eens weten wat het overeenstemde gebruik
zou zijn bij gebruik van pellets, gas, propaan, aardgas, houtblokken, graan, houtsnippers etc.

1000 Kwh energie kan je vergelijken met (ongeveer)

100 m3 aardgas
100 liter stookolie
250 kg graan
0,8 stères houtblokken (25 % vochtigheid)
1,3 m3 houtsnippers
210 kg. pellets
1000 Kwh elektriciteit

Deze cijfers zijn afgerond.  Met wat zoeken op internet vindt U heel gemakkelijk de juiste energiewaarde per brandstof soort.

Prijs, prijzen pellets

!

Gemiddeld mag je rekenen op 250 a 270 euro per ton.  Er zijn duurdere pelletsoorten.  Maar indien U goed de prijzen links en rechts vergelijkt is soms een aankoop van 200 € a 230 € per ton mogelijk.
Ook handelaren doen soms acties op het pelletforum.

Maar hou er ook rekening mee dat "transport" de eindprijs sterk kan beïnvloeden.  Of U nu laat transporteren of je gaat het zelf ophalen.

Welke is de levensduur van een pelletkachel.

!
Levensduur van een pelletkachel of pelletketel

voor deze vraag verwijzen wij U naar de rubriek : pelletkachels Edilkamin

Doordat de pelletkachels en thermokachels van Edilkamin gemaakt zijn uit gietijzer mogen we stellen dat een levensduur van 25 jaar niet onrëeel is.

Hoe een buffervat aansluiten

!

Deze vraag wordt door velen frequent gesteld.

Het vertrek van het water naar de ketel wordt boven genomen van het buffervat.

De retour naar het buffervat en afkomstig van de verwarmingsbron wordt onderaan het buffervat aangesloten.

Waar is welk vliegtuig

!
zeer interessant

we geven je hier de link

http://www.flightradar24.com/

Premies Infrax

!

Op basis van je postcode en gemeente kan je snel een overzicht bekomen welke premies beschikbaar.

Enkel daarna nog enkele "Vinkjes" aankruisen.

EPC

!

Energie Prestatie Certificaat